Περιγραφή Περιφερειακών Παρατάξεων

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΜΑΙΟΥ 2019

Α.ΑΠΑΡΑΤΑΞΗΑ΄ ΓΥΡΟΣΒ΄ ΓΥΡΟΣΧρώμαΈδρες
1Κεντρική Μακεδονία Μπροστά !38,6%51,5%Μπλε28
2Μαζί για την Κεντρική Μακεδονία22,3%48,5%Πράσινο16
3ΑΥ.ΡΙ.Ο.19,7%Μωβ14
4ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ7,9%Κίτρινο5
5Οικολογία και Πράσινη Ανάπτυξη6,5%Λαχανί4
6Δύναμη Κεντρικής Μακεδονίας5%Μαύρο4
ΣΥΝΟΛΟ71

Κεντρική Μακεδονία Μπροστά ! (28 έδρες)

Η παράταξη του Περιφερειάρχη παρουσιάζεται ως μια αρκετά συγκροτημένη περιφερειακή ομάδα που κέρδισε τον β΄ γύρο των εκλογών εξασφαλίζοντας την απαιτούμενη πλειοψηφία. Η παράταξη πρωτοεμφανίστηκε στις εκλογές του 2014 και αποτελεί ένα μείγμα νέων πολιτικών αλλά και εμπειρότερων αυτοδιοικητικών που είχαν τα ηνία των παλιών Νομαρχιών μέχρι το 2010. Ο Περιφερειάρχης είναι ένα νέο πρόσωπο που για πρώτη φορά ασχολήθηκε με τα κοινά στις πρόσφατες εκλογές. Για τον ίδιο λόγο μέμφεται και από το σύνολο της αντιπολίτευσης καθώς τον κατηγορεί για απειρία σε θέματα διοίκησης. Η «ομάδα» δείχνει συμπαγής καθώς τους ενώνει η πίστη στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και η υπεράσπιση του επιχειρείν ακόμα και με την παρουσία ιδιωτών σε μερικά ζητήματα που αφορούν την ημερήσια διάταξη. Η παράταξη δέχεται έντονη κριτική από το σύνολο της αντιπολίτευσης για το γεγονός ότι προάγει έντονα την παρουσία των ιδιωτών στα ζήτημα της Περιφέρειας. Επίσης, μεγάλη μερίδα της αντιπολίτευσης την κατηγορεί για χαμηλή ευαισθησία για τα περιβαλλοντικά ζητήματα.


Μαζί για την Κεντρική Μακεδονία (16 έδρες)

Η σημερινή μείζων αντιπολίτευση διοικούσε την προηγούμενη τετραετία και έχασε για λίγες χιλιάδες ψήφους την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. O τ. Περιφερειάρχης έχει εκδηλώσει την πρόθεση να ηγηθεί της παράταξης και στις επόμενες εκλογές παρόλα αυτά μέλη της παράταξης του ασκούν πολιτικές πιέσεις προκειμένου να αποσυρθεί με το πέρας της τετραετίας, καθώς του αποδίδουν την εκλογική ήττα. Για να αντεπεξέλθει στην πίεση ο τ.Περιφερειάρχης καλεί σε ευρύτερη πολιτική στράτευση τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης, ώστε να διαφυλαχθούν τα κοινωνικά κεκτημένα των πολιτών. Ο λόγος της παράταξης έχει επικεντρωθεί τον τελευταίο καιρό και σε περιβαλλοντικά ζητήματα καλώντας τους πολίτες να συμπράξουν στη δημιουργία ενός σχεδίου πράσινης ανάπτυξης. Παρόλα αυτά ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης εμφανίζει χαμηλά ποσοστά δημοτικότητας στο ευρύτερο προοδευτικό ακροατήριο, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση…


AY.ΡΙ.Ο (Αυτοδιοικητικό Ριζοσπαστικό Ορμητήριο) (14 έδρες)

Η πρωτοεμφανιζόμενη στις εκλογές του 2014 ριζοσπαστική παράταξη κατάφερε να συγκεντρώσει ένα σημαντικό ποσοστό κοντά στο 20 %. Η συγκεκριμένη παράταξη απαρτίζεται από νέα πρόσωπα στα δρώμενα της περιφέρειας, τα οποία, όμως, έχουν κατηγορηθεί για ξύλινο πολιτικό λόγο, εξαιτίας της σκληρής αντιπολιτευτικής τους δράσης. Η αλήθεια είναι πως δυσκολεύονται να συγκροτήσουν ένα ομοιογενές πολιτικό πρόγραμμα που να προωθεί έναν εναλλακτικό τρόπο διοίκησης. Τα πολιτικά καλέσματα του τ. Περιφερειάρχη δεν μοιάζουν να τους συγκινούν σε μεγάλο βαθμό, καθώς θεωρούν ότι κατά τη διάρκεια της διοίκησης του συμπορεύτηκε με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα. Παρόλα αυτά ένα κομμάτι της παράταξης διατηρεί καλές σχέσεις με μέλη της μείζονος αντιπολίτευσης με τους οποίους έχουν συνεργασθεί σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης υπέρ μειονοτικών ομάδων και φαίνεται να βρίσκουν σημεία τομής σε θέματα κοινωνικής πολιτικής και περιβάλλοντος.


Παρέμβαση (5 έδρες)

Η Παρέμβαση είναι ο παλιότερος περιφερειακός συνδυασμός,καθώς μετρά χρόνια παρουσίας στην αυτοδιοικητική
ζωή της Βόρειας Ελλάδας από την περίοδο του Αυτοδιοικητικού Προγράμματος Καποδίστριας. Τα αποτελέσματα τόσο του 2010 όσο και του 2014 φανερώνουν πως ο κύκλος του άλλοτε κραταιού αυτοδιοικητικού συνδυασμού έχει ολοκληρωθεί. Παρ’ όλα αυτά, μερίδα του τοπικού Τύπου παρουσιάζει την παράταξη ως την πιο συγκροτημένη εκ μέρους της αντιπολίτευσης λόγω της πολύχρονης εμπειρίας της. Ο χαρακτήρας της παράταξης, όμως, εξακολουθεί να είναι αμιγώς συντηρητικός και συμβαδίζει με το σύστημα της ελεύθερης αγοράς, γι αυτό
άλλωστε αρκετές φορές στηρίζει στα δύσκολα και καυτά θέματα την ατζέντα της διοίκησης. Κατόπιν της δημόσιας πρόσκλησης του Περιφερειάρχη για συνεργασία δυνάμεων απέναντι στο καμβά των λαϊκιστών και των φωνών που οδηγούν την Κεντρική Μακεδονία πίσω, η πενταμελής παράταξη αποφάσισε να συμμετάσχει στο σχήμα διοίκησης. Έτσι περιφερειακοί σύμβουλοι της Παρέμβασης ανέλαβαν κρίσιμα χαρτοφυλάκια αντιπεριφερειαρχών. Ωστόσο δε λείπει και ο επιθετικό λόγος των μελών προς την αντιπολίτευση ειδικά στον συνδυασμό Μαζί για την Κεντρική Μακεδονία στον οποίο αποδίδουν στασιμότητα σε θέματα επιχειρηματικής ανάπτυξης. Τον τελευταίο καιρό έχουν εξαπολύσει επίθεση φιλίας στην παράταξη «Δύναμη Κεντρικής Μακεδονίας» απευθύνοντας τους κάλεσμα προγραμματικής συμπόρευσης για ζητήματα που αφορούν τη μετανάστευση και την προώθηση της μακεδονικής κληρονομιάς.


Οικολογία και Πράσινη Ανάπτυξη (3 + 1 έδρες)

Η διαχρονική περιφερειακή παράταξη που βάσει των τελευταίων εκλο-γών έχασε λίγες ποσοστιαίες μονάδες συγκρίσει με τα αποτελέσματα του 2010. Ο Επικεφαλής και τα μέλη της Παράταξης πιστά στις πολιτικές τους πεποιθήσεις τάσσονται κατά οποιασδήποτε πρότασης που δεν είναι φιλική προς το περιβάλλον. Επίσης στέκονται στο πλευρό κάθε εθελοντικής πρωτοβουλίας που προάγει το περιβαλλοντική ευαισθησία. Ήδη από το πρώτο τρίμηνο, περιφερειακός σύμβουλος ανεξαρτητοποιήθηκε από την ομάδα της Οικολογίας για να αναλάβει την Προεδρεία της Επιτροπής Υποδομών ύστερα από δημόσια πρότασή του Περιφερειάρχη στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τον Σεπτέμβριο 2019. Η συγκεκριμένη αποχώρηση έχει προβληματίσει τα μέλη της παράταξης, τα οποία βλέπουν την ίδια στιγμή και τις υπόλοιπες παρατάξεις της αντιπολίτευσης να υιοθετούν τις προτάσεις της για το περιβάλλον, πράγμα που έχει ως συνέπεια η περιφερειακή ομάδα να στερείται διακριτού πολιτικού στίγματος. Προκειμένου να διατηρήσουν τις δυνάμεις τους προβάλλουν συνεχώς τον αγώνα που έδωσαν απέναντι στην εξόρυξη χρυσού όταν οι υπόλοιποι απουσίαζαν. Οι πιέσεις, όμως, που υφίσταται από τη Ριζοσπαστική ομάδα έχουν ωθήσει τα μέλη της να εξετάζουν μια ενδεχόμενη εκλογική συνεργασία.


Δύναμη Κεντρικής Μακεδονίας (4 έδρες)

Παρουσιάζεται ως η πιο ομοιογενής περιφερειακή παράταξη αναφορικά με τις θέσεις των μελών της. Στο επίκεντρο του πολιτικού της λόγου βρίσκεται ο Έλληνας πολίτης της Περιφέρειας και η προοπτική ανάπτυξής του μέσα στην ελληνική κοινωνία της Κεντρικής Μακεδονίας. Παράλληλα, ο λόγος χαρακτηρίζεται ως επιθετικός απέναντι σε όλες τις παρατάξεις ειδικά προς την περιφερειακή αρχή αλλά και τη μείζονα αντιπολίτευση, λόγω του τρόπου που διοίκησε την προηγούμενη περίοδο. Η εντονότερη περίοδος αντιπολιτευτικής κατακραυγής ήταν λίγα χρόνια πριν κατά την περίοδο της έντονης μεταναστευτικής ροής που η περιφερειακή παράταξη δε στήριξε κανένα μέτρο υπέρ των συγκεκριμένων ζητημάτων τονίζοντας ότι αυτά τα κονδύλια ή οι χρηματοδοτήσεις έπρεπε να διοχετευτούν σε χρόνια ζητήματα που ταλανίζουν τις Περιφερειακές Ενότητες της περιοχής. Εντούτοις, ο αντιπολιτευτικός της τόνος πάγωσε καθώς είναι η δεύτερη παράταξη που παρέχει αριθμητική πλειοψηφία στην περιφερειακή αρχή οδηγώντας τον Περιφερειάρχη να ανταποδώσει με εξίσου σημαντικά καθήκοντα Αντιπεριφερειαρχών. Τα μέλη τα οποία ανέλαβαν θέσεις στη νέα διοίκηση διαμηνύουν, ότι θα εμποδίσουν με κάθε τρόπο τη στέγαση προσφύγων και μεταναστών σε κεντρικές πόλεις της Περιφέρειας και παράλληλα εκφράζουν δριμύ προβληματισμό για την είσοδο των παιδιών τους στα ελληνικά σχολεία. Στα καλέσματα της Παρέμβασης απαντούν αρνητικά, καθώς αντιλαμβάνονται την προοπτική να κυριαρχήσουν στον συντηρητικό χώρο, λόγω της φθοράς της άλλοτε κραταιής αυτοδιοικητικής παράταξης.